Didgeridoo tegen apneu/snurken

01 september 2009

Het Slaapcentrum CWZ Nijmegen heeft een nieuwe behandeling binnengehaald: keelspiertraining met de didgeridoo. De didgeridoo is een Australisch instrument, waarbij de techniek van het circulair ademen wordt toegepast: uitademen via een reservoir in de mondholte en gelijktijdig inademen via de neus.

Bij een aantal snurkers en slaapapneu-patiŽnten werken bestaande behandelingen onvoldoende. Deze alternatieve techniek kan de ernst van de klachten aanzienlijk verhelpen. Uit een artikel van een Zwitserse onderzoeksgroep in het vooraanstaande tijdschrift The British Medical Journal blijkt dat na vier maanden training een spectaculaire afname van de ernst van het slaapapneu-syndroom en het snurken optrad.

Interesse?

In het CWZ zal een instructeur patiŽnten de nieuwe techniek gaan leren. Het Slaapcentrum behandelt deze mensen in onderzoeksverband en zal daarom de kosten van de lessen voor haar rekening nemen. Leiden u en/of uw partner aan snurkklachten of denkt u het slaapapneu-syndroom te hebben? En lijkt het u wat mee te doen aan de cursus? Laat u dan door uw huisarts verwijzen voor een slaapstudie in het Slaapcentrum CWZ. Daarna wordt beoordeeld of u kunt deelnemen aan het onderzoek.